Ja fa temps que sentim queixes i crítiques per l'impacte que està provocant l'arribada del Tren d'Alta Velocitat (TAV) a Girona, i per la manera com l'equip de govern municipal està gestionant aquesta qüestió. Des que van començar les obres, l'incompliment dels compromisos, la manca d'informació i les molèsties per als veïns i el conjunt de la ciutadania gironina no han deixat d'augmentar. I tot això està provocant el tancament de comerços, problemes de mobilitat que afecten tota la ciutat, i un descens considerable de la qualitat de vida dels veïns afectats.
Més enllà de la conveniència o no del pas del TAV per la ciutat, el problema principal és que -com és costum- l'Ajuntament de Girona ha tirat pel dret. Més enllà d'algunes reunions informatives celebrades puntualment en els barris afectats, no hi ha hagut un debat ciutadà sobre com s'havia d'encarar aquest assumpte. No hem tingut el diàleg ni els espais necessaris perquè les ciutadanes i els ciutadans de Girona poguéssim expressar la nostra opinió i les nostres demandes. Però tampoc s'han habilitat els mecanismes informatius necessaris; ni, en cap cas, la comunicació entre els diferents actors implicats ha tingut la fluïdesa que hauria estat desitjable.
L'Ajuntament és un actor institucional prou potent com per fer respectar l'interès ciutadà en un projecte d'aquestes característiques. Sense massa dificultats hauria pogut aconseguir que les obres s'adeqüessin a les necessitats de Girona i a les demandes de les veïnes i els veïns; i minimitzar l'impacte negatiu que tot aquest procés està provocant a la ciutat. Alguns, de forma il·lusa, vam creure que l'equip de govern tenia la intenció d'actuar de defensor dels interessos ciutadans davant d'Adif. Amb el temps hem vist que, just al revés del que ens pensàvem, es dedica a defensar i justificar els interessos d'ADIF davant la ciutadania gironina.
Ara que les obres es troben en un punt clau, i que les molèsties i el descontentament han arribat al seu clímax, és el moment d'incidir perquè la situació faci un tomb. Cal encetar un procés de debat que permeti desencallar la problemàtica, recuperar el temps perdut i arribar a un acord per tal que les principals demandes siguin preses en consideració. Necessitem que l'equip de govern es posi les piles per defensar els interessos de ciutat davant d'ADIF: que assumeixi les responsabilitats necessàries per la mala gestió feta fins ara i s'escolti els veïns d'una vegada.
És per això que els homes i les dones de la CUP hem impulsat una campanya, oberta a la ciutadania i les entitats, per tal d'aconseguir que l'equip de govern convoqui una Audiència Pública sobre les obres. Volem un espai de debat on veïnes i veïns, equip de govern i tots aquells agents polítics i socials que hi estiguin interessats puguin dir-hi la seva, i que culmini amb un acord ciutadà (un "contracte per objectius", en la terminologia formal) que estableixi les bases per posar fi a l'actual situació. Aquesta és la nostra aposta per tal que, des de la participació i el diàleg, puguem superar aquest escull.
Josep Jovani
Publicat al Diari de Girona, el diumenge 14 de novembre del 2010
http://www.diaridegirona.cat/girona/2010/11/14/parlem-del-tav/445470.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada